nieuwsberichten

Beweegboekje als een lopend vuurtje door Dordt

30 april 2020

DORDRECHT – Het gratis boekje Blijf thuis! Blijf bewegen! blijkt een schot in de roos. Via coronahulporganisatie Licht voor Dordt en vrijwilligersorganisatie INZET078! is de volledige oplage binnen een week verspreid onder 2000 ouderen in Dordrecht. In allerijl volgde een tweede druk want de uitreiking van het ‘eerste’ exemplaar moest nog plaatsvinden. Wethouders Piet Sleeking en Rik van der Linden ontvingen donderdag 30 april het boekje uit handen van initiatiefneemster en sportcoach Annemijn van de Ree en coördinator Tineke Geertsma van Licht voor Dordt.

In het boekje staan leuke tips om geestelijk en fysiek binnenshuis actief te blijven. Annemijn geeft normaal gesproken bewegingslessen aan ouderen in De Prinsemarij. Annemijn: “Die lessen konden niet meer doorgaan. Heel jammer want juist nu is het belangrijk om stil te staan bij je gezondheid.” Annemijn hoopt dat het boekje zoveel mogelijk mensen kan inspireren om thuis te gaan bewegen. Daarom schakelde zij INZET078! in. Annemijn: “Juist ouderen die nog zelfstandig thuis wonen zijn voor mij moeilijk te bereiken. INZET078! schakelde diverse vrijwilligersorganisaties in die deze ouderen wél weten te vinden, waaronder Licht voor Dordt. Alle ouderen die hulp vragen via Licht voor Dordt krijgen ook het beweegboekje thuisbezorgd, daar ben ik heel blij mee.”

Stiltecentrum
De uitreiking vond plaats bij het mobiele stiltecentrum van Licht voor Dordt bij het Albert Schweitzer ziekenhuis. De wethouders maakten van de gelegenheid gebruik om een bezoekje te brengen aan de witte tent aan de Karel Lotsyweg. Het college van burgemeester en wethouders gaf enkele weken geleden toestemming voor dit initiatief. Coördinator Wiebe van Horssen overhandigde de twee wethouders een witte roos als teken van verbondenheid in deze tijd. Het motto op de voorzijde is: ,,Geef mij nu je angst. Ik geef je er hoop voor terug.” Minstens tweehonderd rozen worden dagelijks uitgedeeld aan mensen, die even in de witte tent willen zijn voor een persoonlijk moment. Twee vrijwilligers begeleiden dat in wisseldiensten van twee uur, zeven dagen per week. Dat gebeurt op gepaste afstand volgens de richtlijnen van het RIVM.

Hulp vragen
Corona hulporganisatie Licht voor Dordt is sinds de lock-down actief in Dordrecht met onder andere een maaltijdendienst en een hulplijn. Gelukkig durven steeds meer Dordtenaren om hulp te vragen, vertelt coördinator Tineke Geertsema. “We merken dat er soms toch wat schaamte is, maar het is natuurlijk helemaal niet raar om te vragen of iemand een boodschap kan doen als je dat zelf niet kan. Of om af en toe te bellen voor een praatje als je je eenzaam voelt. We merken de laatste tijd dat ook jonge gezinnen het niet makkelijk hebben. Hoe fijn is het dan, als je je hart kunt luchten bij een andere (ervaren) moeder, of als je tiener door een studente wiskunde geholpen kan worden bij het huiswerk. We hebben inmiddels een bestand van honderden Dordtenaren die hun hulp hebben aangeboden. Dus blijf niet doormodderen in je eentje en durf om hulp te vragen!”, aldus Tineke. 

Boekjes kunnen aangevraagd worden bij INZET078! van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur op 078-2063002 of per e-mail: info@inzet078.nl

Deel dit bericht