TV-uitzendingen

Een woord van hoop voor alle Dordtenaren

Licht voor Dordt is een wekelijks televisiemoment op initiatief van de Dordtse Kerken. “Graag willen we een lichtpuntje voor u zijn, u aan het denken zetten, opbeuren en voor u klaarstaan.” De afleveringen worden via TV Dordrecht uitgezonden op zondag tussen 12.00 en 18.00 uur en van woensdag 18.00 t/m donderdag 17.00 uur (ieder half uur).
Aflevering 1: Aanraken

Kijk nú naar de eerste aflevering van ‘Licht voor Dordt’ met Joren Menkveld. In deze aflevering gaat het over aanraken.

Licht voor Dordt is een wekelijks televisiemoment op initiatief van de Dordtse Kerken. “Graag willen we een lichtpuntje voor u zijn, u aan het denken zetten, opbeuren en voor u klaarstaan.”

Aflevering 2: Licht in donkere tijden

Kijk nú naar de tweede aflevering van ‘Licht voor Dordt’ met Timon Kitsz. In deze 10 minuten aflevering gaat het over licht in donkere tijden.

“Het is alsof iemand het licht heeft uit gedaan en we met elkaar op zoek zijn naar het lichtknopje” aldus Timon. “We zijn allemaal op de tast op zoek naar de uitgang.”

Aflevering 3: Houvast vinden

Kijk nú naar de derde aflevering van ‘Licht voor Dordt’ met Johan den Boer. In deze 10 minuten aflevering gaat het over houvast vinden.

“De tijd waarin we nu in leven is een moeilijke tijd en volgens mij kunnen we gerust zeggen dat je soms moet loslaten om opnieuw houvast te vinden” aldus Johan.

Aflevering 4: Hoop vinden

Kijk nú naar de vierde aflevering van ‘Licht voor Dordt’ met Matthijs Haak. In deze 10 minuten aflevering gaat het over hoop vinden. Een prachtige opname vanuit de Trinitatuskapel.

“We willen elkaar zien; we willen elkaar omhelzen, maar dat kan niet” aldus Matthijs. “Vandaag is het Pasen. Wereldwijd vieren christelijke gelovigen het feest van hoop.”

Aflevering 5: Wat geeft hoop?

Kijk nú naar de vijfde aflevering van ‘Licht voor Dordt’ met Paul Wansink. In deze 10 minuten aflevering gaat het over de vraag: “wat geeft ons in ons leven nou hoop; waar haal je hoop vandaan?”.

“Ik hoop dat de coronacrisis iets wakker schud van hoe zijn wij nou bedoeld” aldus Paul. “Wat is de bedoeling van mijn leven, uw leven, ons leven; wat willen we met Dordrecht?”

Aflevering 6: Verlangen naar ontmoeten

Kijk nú naar de zesde aflevering van ‘Licht voor Dordt’ met Henk-Jos van Leeuwen. In deze 10 minuten aflevering gaat het over ‘verlangen naar elkaar ontmoeten’.

“Ik mis enorm de ontmoetingen die we met elkaar hebben” aldus Henk Jos. “Misschien doe jij dat ook wel; je verlangt ernaar dat we gewoon weer gewone dingen kunnen doen.”

Aflevering 7: Het verhaal van verzetsstrijder Leendert Keesmaat

Deze zevende uitzending van ‘Licht voor Dordt’ verbindt het ingrijpende verhaal van verzetsstrijder Leendert Keesmaat met de actualiteit. Een exclusieve opname op de Essenhof m.m.v. Tjeerd Visser, Gert Jan Vogel en Hans Berrevoets.

“Wij zouden zelf ook graag in beweging komen” aldus Tjeerd. “Maar juist nu moeten we precies het tegenovergestelde doen van wat Leendert Keesmaat en de zijnen deden; we moeten niet in verzet komen maar ons juist overgeven.”

Aflevering 8: Stiltecentrum ASZ

Deze achtste uitzending van ‘Licht voor Dordt’ is opgenomen bij het stiltecentrum voor het ASZ. Emmy Boor en Gerdien van Nienes delen hun ervaring en Erik van der Woude spreekt woorden van hoop.

“Hoop kan ook juist zichtbaar zijn in kleine gebaren; een roos aanbieden, aandacht voor de ander, een kort gesprekje” aldus Erik. “Wij staan hier omdat we geloven in een God die hoop bied.”

Aflevering 9: Soep- en brooduitgifte

Deze negende uitzending van ‘Licht voor Dordt’ is opgenomen bij het soep en brood uitgiftepunt. Vrijwilligers delen hun ervaring en Petra Jongekrijg spreekt woorden van hoop.

“In plaats van afstand te houden, creëren wij hier ruimte” aldus Petra.

Aflevering 10: Maaltijd aan huis

Deze tiende uitzending van ‘Licht voor Dordt’ start met de ervaringen van vrijwilligers Lydia Bor en Irma Verduin bij het project Maaltijd aan Huis. “Ik heb geen groots verhaal” aldus Lydia. “Het is onderdeel van mijn geloof om er te zijn voor anderen.”

Vervolgens deelt Arie van der Zwan woorden van hoop. Hij refereert naar het schokkende bericht uit Scheveningen waar 5 jonge mannen zijn omgekomen. “We weten allemaal dat wanneer een mens in het water ligt, het van het grootste belang is dat je je hoofd boven water houd” aldus van der Zwan.

Aflevering 11: Vrede

De voorlopig laatste videoboodschap van Licht voor Dordt geeft een mooie impressie van de Actiedag en wordt afgesloten met een speciale vertolking van het lied “Vrede van God”. Meer dan honderd muzikanten en zangers uit zestien verschillende kerken werkten er aan mee.

In de korte overdenking spreekt Wiebe van Horssen, coördinator van Missie Dordt, over vrede. “Ik heb het niet op zak, maar krijg het cadeau. Als ik daarover nadenk, word ik enthousiast. Dat gun ik iedereen. Daarom zingen we dit lied als een Pinkstergroet uit over de stad.”